CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

masam manis

Rabu, 30 November 2011

Hobi ape org zaman sekarang, yekkk


Salam Maal Hijrah..As'kumm..

Kekadang dok sorang2, saya terfikir apa agaknya hobi anak-anak zaman siber sekarang selain melayari internet, play station atau video games..

Zaman me kanak2 dulu, dalam tahun 80án, hobi ku adalah..hehehe
-
-
-
-
-
mengumpul setem

Nak citer ..adik adik..
mengumpul setem ni sonot..
boleh menikmati kecantikan/keindahan rupa atau imej kat atas setem tu

di samping tu, 
dapat info pasal macam2
normally, setem dikeluarkan bersempena tarikh-tarikh tertentu
jadi, kita dapat belajar sesuatu dgn hanya membelek2 setem tu..

Yg paling best ialah
dapat tukar-tukar setem ngan kawan
ini amat teruja sekali..
contohnya, kita ada setem berbentuk segi empat tepat, kawan pula ada setem tiga segi,,kita boleh tukar suka sama suka
di samping menambah koleksi setem memasing, kan..

Kalu dapat setem sendiri, i mean kita dapat surat n gunting setem tu..lepas tu rendam dlm air utk menanggalkan sampul yg melekat tu dan kemudian jemurnya...itu yg paling thrill lah..
lain pula, kalu beli je kat kedai.sebab setengah kedai ada jual koleksi setem-setem lama..p/s :sekarang ni wujud lagi takagaknye..tetiba musykil..

Menambah kan lagi thril nya eisyyhhh bleh terima ke ayat ni, kang kena saman olh DBP lak ni kang.... Kalu kite dapat setem luar negara..fusssyyyyhhh...kembang hidung semangkuk..;)


Sooooo
kekawan..esp yg zaman kanak2nya tahun 80án berapa org di sini yg hobinya adalah kumpul setem..
cer angkat tangan..
kita wat survey..hehehe
 

4 ulasan:

Nida berkata...

As-salam..

Anak-anak Kak Nida pun tengah kemaruk sekarang ni kumpul setem. Tapi sekarang ni mudah sebab banyak dah jual setem-setem sebagai koleksi. Tak perlu lagi nak tunggu posmen sampai baru boleh dapat setem free..

Al-Saaleika berkata...

Ooo..yeke Kak Nida..tak sangka ada lagi anak-anak sekarang yg menghargai warisan tinggalan bangsa..

Yg sedihnya koleksi setem saya sudah hilang sejak berpindah rumah kira-kira 15 thn dulu..sedih sangat.

Harap2 kalu ade rezeki lagi, dapat jumpa balik...

Nida berkata...

laaa... ye ke.. sedihkan koleksi kesayangan hilang.. takpe, adalah hikmahnya tu.. Insya Allah

Al-Saaleika berkata...

Hehe..inshaAllah..

Kalau tak terlintas d fikiran takpe, tapi kalu teringat balik sayu juga rasa hati tu..huhu